lauantai 25. marraskuuta 2017

SIBO - Ohutsuolen bakteerien liikakasvu - Yllättävä vaiva ärtyneen suolen oireyhtymän IBS:n oireiden takana?

Kirjoitan nyt teille eräästä merkittävästä suolisto-ongelmasta, nimittäin SIBO:sta eli ohutsuolen bakteerien liikakasvusta. Ohutsuolessa on siis liikaa bakteereja, hyviä tai huonoja, jotka eivät sinne normaalisti kuuluisi. SIBO on yllättävän yleinen vaiva, ja erilaisten arvioiden ja tutkimusten mukaan noin 50-80%:lla IBS-potilaista (eli ärtyneen suolen oireyhtymä) on myös SIBO. Ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivät potevat myös SIBOa usein tietämättään. Suomessa aiheesta ei ole kirjoitettu juuri mitään, mikä on mielestäni hälyttävää, mutta tietoisuus tulee varmasti lisääntymään tulevaisuudessa kun aiheen tutkimus lisääntyy.

Itselläni on diagnosoitu SIBO. SIBO diagnosoidaan yleensä suhteellisen yksinkertaisella hengityskaasutestillä (https://mdd.fi/laboratorio-analyysit/ruuansulatus/ohutsuolen-bakteerien-liikakasvu/). Testipaketin voi tilata kotiin, mutta siihen tarvitsee lääkärin lähetteen. Peruslääkärit tuntevat SIBO:n kovin heikosti (tuskin ovat ikinä kuulleetkaan - sääli!), joten suosittelen kääntymään funktionaalisen lääkärin/ravintovalmentajan puoleen.




SIBO:n oireet voivat olla hyvin moninaisia ja "yllättäviä", koska suolisto vaikuttaa koko kehoon:

- Turvotus, varsinkin iltaisin
- Hiilihydraattien, erityisesti viljojen heikko sietäminen ja turvottelu niistä
- Ilmavaivat
- Ruokayliherkkyydet
- Vatsakivut
- Ummetus
- Ripuli
- Vitamiinien ja hivenaineiden puutostilat (Sibo haittaa ravintoaineiden imeytymistä)
- Vuotava suoli
- Väsymys
- Pääkipu
- Jne


Riskitekijät 

SIBO-tutkimus on suhteellisen lapsenkengissä ja edistyy koko ajan, eikä SIBO:n syntymekanismeja tiedetä vielä kovin hyvin. Joitakin riskitekijöitä on kuitenkin tunnistettu:

- Ruokamyrkytys (tämä laukaisi SIBO-oireet itselläni viimeistään)
- Heikkolaatuinen ruokavalio (paljon (prosessoituja) hiilihydraatteja
- Stressi
- Infektiot
- Ruoansulatusongelmat

Ratkaiseva tekijä SIBO:n kehittymisessä voi olla suoliston "puhdistusaaltojen" vähentyminen, jolloin ruoka jää fermentoitumaan ja "istumaan" vatsaan, eikä liiku eteenpäin. Englanniksi termi on MMC eli Migrating motor complex, jonka toiminta saattaa vaurioitua esimerkiksi ruokamyrkytyksestä.

SIBO:n Hoito

SIBO:n hoitoon on olemassa erilaisia strategioita. Joillekin saattaa riittää pelkkä ruokavalioremontti, toisille se ei riitä alkuunkaan.

- Ruokavalion tulisi olla mahdollisimman vähähiilihydraattinen, jolloin lihan hyvien rasvojen saantia tulee lisätä, jotta kroppa saa riittävästi energiaa. Kasvisruokavalio on aika huono SIBO:n hoitoon valitettavasti. Bakteerit elävät hiilihydraateista. Turvottavia ruoka-aineita tulisi myös välttää parhaan mukaan. Toisille pelkkien FODMAP-aineiden välttely riittää, toiset eivät siedä edes riisiä eikä perunaa (SCD-dieetti). Itse syön pitkälti lihaa ja kasviksia tällä hetkellä. Siedän hieman perunaa sekä jasminriisiä. Liika kuitu tekee myös hallaa SIBO:sta kärsiville, joten vastoin yleisiä ohjeita kuitua tulisi syödä aika vähän.

- Antibiootit tai "luonnonantibiootit"
Sibon hoitoon on kehitetty antibiootteja, jotka tosin ovat suhteellisen kalliita. Vaikuttava aine on rifaksimiini, ja antibioottia myydään suomessa nimellä Targaxan. Sibon hoitoon määrätään yleensä 7-14pv kuuri.

Toinen vaihtoehto on erilaiset "luonnonantibiootit" (Herbal antibiotics), jotka eliminoivat haitallisia bakteereita ohutsuolesta. Näitä ovat esimerkiksi Oreganoöljy. Berberiini, Inkivääri, Valkosipuli (Allicin -valmiste) sekä Greippiöljy. Hyviä valmisteita, joita suomessakin myydään, ovat: AllicinMax sekä Iocidin+. Luonnonantibiootteja käytetään yleensä max 2kk kestävä kuuri.

Muut hoitokeinot

-Prokineettinen valmiste on tärkeä aspekti SIBO:n hoidossa, jotta Migratin motor complex (MMC) eli suoliston puhdistusmekanismi toimii eikä bakteerit jää fermentoitumaan ja "käymään" ohutsuoleen. Prokineettisiä valmisteita on sekä lääke- että luonnonvalmisteita. Luonnonvalmisteita ovat esimerkiksi inkivääri(kapselit), Iberogast (tilattava ulkomailta, esim Amazonista) sekä Motilpro (tilattava ulkomailta).

- Elämäntyyli tulisi olla mahdollisimman stressitön ja hoitoja tukeva. Liikuntaa + meditointia/joogaa/syvähengityksiä.

- Vatsan hieronta, akupunktio yms nämä saattavat auttaa SIBO:n hoidossa yllättävillä tavoilla. 




http://www.siboinfo.com/uploads/5/4/8/4/5484269/sibo_specific_diet_food_guide_sept_2014.pdf
http://www.scd-fi.info/
https://draxe.com/sibo-symptoms/
https://askelterveyteen.com/10-merkkia-siita-etta-karsit-sibosta/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

SIBO - Ohutsuolen bakteerien liikakasvu - Yllättävä vaiva ärtyneen suolen oireyhtymän IBS:n oireiden takana?

Kirjoitan nyt teille eräästä merkittävästä suolisto-ongelmasta, nimittäin SIBO:sta eli ohutsuolen bakteerien liikakasvusta. Ohutsuolessa on ...